pexels-photo-211151

Není snad již nikdo, kdo by neslyšel o nové evropské legislativě jménem General Data Protection Regulation (zkráceně GDPR), která má za úkol chránit práva občanů Evropské unie, pokud jde o zacházení s jejich osobními údaji.

A ten, kdo ještě neměl tu čest se s novou vyhláškou setkat, tak by si měl problematiku pečlivě nastudovat. GDPR totiž vstoupí v platnost již 25.5.2018 (byť bylo na celoevropské úrovni přijato už v dubnu 2016) a bude se týkat všech subjektů, které shromažďují a zpracovávají osobní údaje o svých zákaznících a uživatelích (od e-shopů, po uživatele informačních a CRM systémů, které jsou dnes tolik běžné a rozšířené). Pravidla by měla vycházet z tzv. Obecného nařízení a měla by být jednotná pro celou EU. Za porušení budou firmám a organizacím hrozit nemalé pokuty.

U nás vlastně nahradí GDPR zákon o ochraně osobních údajů. Hlavním regulátorem by v tomto případě měl i nadále zůstat Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOU), který bude z určité části podléhat Evropskému sboru pro ochranu osobních údajů (EDPB).

Není osobní údaj jako osobní údaj

Které všechny údaje tedy budou novému nařízení podléhat? Bude se jednat o obecné a tzv. citlivé osobní údaje o fyzických osobách. Půjde o jméno, pohlaví, osobní stav, věk, datum narození, fotografie a IP adresu. U podnikajících fyzických osob pak o e-mailovou adresu, telefonní číslo a identifikační údaje přidělené státem. Zlváštní pozornost bude věnována citlivým údajům (rasový a etnický původ, sexuální orientace, zdravotní stav …).

Jaká data budete muset „chránit“?

  • údaje o zaměstnancích
  • data o zákaznících a partnerech
  • data z firemních a marketingových databází, ve kterých shromažďujete údaje o fyzických osobách a podnikajících fyzických osobách (zákazníci, potenciální zákazníci) …

Jak to bude s firemními a marketingovými databázemi?

Ptáte se na to, jak jsme připraveni my v Imperu? Omezení našich služeb se nemusíte obávat, byť budou na naší straně muset také vzniknout opatření, která budou GDPR reflektovat (na nich právě intenzivně pracujeme a o podrobnostech budeme naše klienty informovat s dostatečným předstihem). Celou záležitost již několik měsíců konzultujeme s odborníky. A vy můžete také.

PŘIPRAVTE SE NA GDPR I VY!

Pokud stále tápete, pak vám rádi zprostředkujeme pomoc odborníků, kteří u vás ve firmě provedou kvalifikovaný audit procesů a pomohou navrhnout sadu optimálních změn, které budou odpovídat novému nařízení GDPR. Navíc pro naše klienty se slevou. Chcete vědět více? Ozvěte se svému obchodníkovi, nebo napište na obchod@imper.cz

 

Přečtěte si o GDPR více: